Dziś chciałam Wam przedstawić wspaniałe formy do pieczenia od firmy PapilArt. O naszej współpracy pisałam już tutaj. Prostokątne formy do pieczenia są wykonane z papieru o wysokiej gęstości, odpornego na wysoką temperaturę, tłuszcz i zamoczenie. Dzięki swoim walorom kolorystycznym forma doskonale eksponuje wyroby gotowe. Najczęściej jest polecana do ciast drożdżowych, keksa, makowca, mazurka. Ale myślę że pasztet również wyglądałby w niej świetnie.
Forma jest bardzo dokładnie zrobiona nie musimy się martwić, że gdzieś się rozklei i coś nam wycieknie. Tutaj nic takiego się nie stanie. Dodatkowo nie musimy jej natłuszczać przed wlewaniem masy ciasta bo jej wewnętrzne ścianki pokryte są silikonową powłoką więc nic nie przywiera do jej ścianek. Nie musimy również wyścielać żadnym papierem bo nic do niej nie przywiera.
Forma jest bardzo dokładnie zrobiona nie musimy się martwić, że gdzieś się rozklei i coś nam wycieknie. Tutaj nic takiego się nie stanie. Dodatkowo nie musimy jej natłuszczać przed wlewaniem masy ciasta bo jej wewnętrzne ścianki pokryte są silikonową powłoką więc nic nie przywiera do jej ścianek. Nie musimy również wyścielać żadnym papierem bo nic do niej nie przywiera.
Przy małym dziecku nie mam za wiele czasu, ale muszę się pochwalić, że wczoraj nawet udało mi się zrobić ciasto. Blok czekoladowy to ciasto, które nie wymaga pieczenia, jednak powinno postać w lodówce i zastygnąć, a że ja robiłam je wieczorem to stało całą noc i zjedliśmy je dopiero dziś.
SKŁADNIKI:
100 g herbatników
50 g orzechów włoskich
100 ml mleka
170 g masła
100 g cukru
3 łyżki kakao
forma do pieczenia Bi-Plum od PapilArt
forma do pieczenia Bi-Plum od PapilArt
PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki pokruszyć na małe kawałeczki, ja miałam herbatniki maślane, czekoladowe i pełnozbożowe, dodać orzechy. Można dodać również inne orzechy, morele czy rodzynki.
Mleko, kakao i cukier zagotować, następnie dodać masło i poczekać aż się rozpuści. Po rozpuszczenia masła wlać całą zalewę do herbatników. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do formy. Wyrównać i poczekać aż ostygnie. Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Po określonym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odczekać chwilę i odwrócić formę "do góry nogami" ciasto ładnie wypadnie nam na deskę. Jeżeli gdzieś się przykleiło można delikatnie oddzielić nożem od formy. A teraz kroimy na plasterki :)
* * * S M A C Z N E G O * * *
Dodatkowa zaleta tej formy to że nie trzeba jej myć tylko wyrzucamy i po sprawie.
Forma kosztuje 0,85 zł. Możecie ją zamówić tutaj http://papilart.pl/formy-do-pieczenia/formy-bi-plum/
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń